Výběr hardwaru pro Home Assistant

Výběr hardwaru pro Home Assistant
Photo generated by AI

Vybrat ten správný stroj pro běh chytré domácnosti se může zdát jako obtížný úkol. Na základě dlouhodobých zkušeností a dostupných informací z internetu jsem se rozhodl tento problém rozlousknout.

Zdroj: https://analytics.home-assistant.io/

Raspberry Pi

Na základě dat, které sdílí uživatelé Home Assistantu lze vidět, že přes 40 % využívá pro běh instance platformu Raspberry Pi.

Raspberry Pi je v dnešní době již naštěstí k dostání a jedná se o cenově dostupný kousek. Nejnovější 5. verze s 8GB RAM aktuálně výjde na 2 299 Kč s DPH. Avšak k této částce je třeba připočítat ještě cenu za napájecí zdroj a úložiště, na kterém bude uložen samotný Home Assistant.

Z hlediska ukládaní dat máme u Raspberry Pi dvě základní možnosti. Ta jednodušší je zakoupit SD kartu a vložit ji do vestavěného slotu. Tuto možnost bych nedoporučoval, protože vzhledem k častým přepisům dat jsou SD karty většinou nespolehlivé a mají krátkou životnost. Pro připojení SSD je nutno přikoupit ještě rozšiřující desku s M.2 slotem a samotný disk.

Velkým benefitem této konfigurace je nízká spotřeba elektrické energie. Já jsem se však touto cestou nevydal z důvodu pomalého výkonu Raspberry Pi (nechci provozovat na serveru pouze Home Assistant) a poměrně vysokých pořizovacích nákladů, když chci využít SSD.

Malý server

Vzhledem k tomu, že se mi Raspberry Pi úplně nezamlouvalo jsem se rozhodl porozhlédnout se po alternativě. Faktor nízkého odběru elektrického proudu jsem bral za velice důležitý, ale zároveň jsem chtěl výkonnější stroj, kde bych mohl například zpracovávat a ukládat záběry z kamer nebo lokálně zpracovávat hlasové ovládání domácnosti.

Dell Optiplex 5060 Micro

Po prohledání tohoto tématu na internetu jsem zjistil, že spoustu uživatelů využívá tyto mini desktopové počítače jako malé servery. Koupit tento kus hardwaru jako úplně nový stojí v nejnižší konfiguraci okolo 15 000 Kč, což jsem za stroj na Home Assistant rozhodně nechtěl dávat. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl prozkoumat české bazary a tam se jejich ceny pohybují okolo 2000-3000 Kč.

Já osobně jsem měl na výběr poměrně štěstí a podařilo se mi v říjnu 2023 zakoupit repasovaný počítač se zdrojem za 1995 Kč v této konfiguraci:

Dell Optiplex Micro 5060

CPU: Intel Core i5 8500T
RAM: 8GB SO-DIMM DDR4
SSD: Micron 2200 256GB NVMe

Nyní v lednu 2024 jsem již bohužel na podobnou konfiguraci za srovnatelnou cenu nenarazil.

Při výběru jsem upřednostňoval 8 GB RAM, i přestože ji lze jednoduše v počítači vyměnit. Vyměnitelné je i SSD, CPU nikoliv. Při výběru jsem požadoval procesor řady i5 a chtěl jsem co nejnovější generaci, která byla k dostání. Také jsem požadoval, aby přípona názvu byla T, což znamená, že procesor má optimalizovanou spotřebou energie.

Po zakoupení stroje jsem na něj nainstaloval Proxmox a v něm vytvořil virtuální server, ve kterém běží Home Assistant. Doposud jsem neměl s touto konfigurací žádný problém.