Vtáhnutí do mé domácnosti

O tom, jak jsem začal budovat svou chytrou domácnost.

Vtáhnutí do mé domácnosti
Photo by Patrick Campanale / Unsplash

Vítejte u mého prvního článku v této blogové sérii Chytrá domácnost. V tomto článku plánuji napsat něco o tom, jak a proč jsem začal budovat svou chytrou domácnost.

Homebridge

K budování chytré domácnosti mě navedl můj kamarád, který mi řekl o platformě s názvem Homebridge. Hlavní funkce této platformy je ta, že slouží jako prostředník mezi zařízeními, které Homekit nepodporují a Homekitem. K rozšiřování této platformy se používají takzvané pluginy. Pokud chceme například propojit wake-on-lan protokol, který slouží k zapínání počítačů po síti s Vaším telefonem, stáhnete si příslušný plugin, nakonfigurujete a můžete zapínat Váš počítač z vašeho iPhonu. Zároveň existuje plugin, který přidává propojení mezi Homebridgem a Google Home, takže i Androiďáci v naší rodině mohou tento počítač zapínat, což je funkce, kterou po platformě na správu chytré domácnosti vyžaduji.

Ano, tohle zní skvěle, ale jak se říká s jídlem roste chuť. Chtěl jsem začít automatizovat, avšak na to, abychom vytvořili automatizaci na platformě Homebridge, musel bych ji vytvořit pomocí Apple domácnosti a zároveň bych musel disponovat domácím centrem, což znamená mít Apple TV, Homepod a nebo iPad, který zůstává doma, a ani jedním z těchto zařízení nedisponuji. Zároveň bych automatizace mohl vytvářet a spravovat pouze přes aplikaci v iPhonu (nikdo bez Apple zařízení by k tomuto neměl přístup).

Home Assistant

Kdybych věděl, že existuje, přeskočil bych čas strávený s platformou Homebridge a šel bych rovnou do něj.

Home Assistant je otevřená platfroma pro správu chytré domácnosti. Umožňuje všemožné integrace, a pokud by nějakou integraci neobsahoval, můžete si ji doprogramovat.

Hned v momentě, kdy jsem jej poprvé zapnul na mě vyskočila zařízení, které mám v domácí síti, jestli je nechci automaticky přidat, a to mě prostě fascinovalo.

Ilustrační obrázek, jak při prvotním nastavení Home Assistant nabízí přidat chytrá zařízení v síti
Ilustrační obrázek, jak při prvotním nastavení Home Assistant nabízí přidat chytrá zařízení v síti

Po prvním přidání všech chytrých zařízení v domácnosti jsem chtěl začít ovládat domácnost vzdáleně. Tomu jsem jednoduše docílil otevřením portu 8123, na kterém v základu Home Assistant běží, v mém případě pro tento port mám ještě ip-firewall jen na moje VPS, které slouží jako proxy, abych měl Home Assistant s https a nepřistupoval k domácnosti napřímo. Pokud nemáte veřejnou IP adresu, můžete použít Home Assistant Cloud, který můžete vyzkoušet na měsíc zdarma a následně za něj platit 5$ měsíčně. Také jsem vyzkoušel vytvořit tunel pomocí Cloudflare a to mi fungovalo na test bez potíží. Můžete se na něj podívat zde. K této variantně toho nemám moc co říci, protože jsem použil již zmiňovanou možnost.

To by zatím bylo vše o tom, jakou platformu pro správu chytré domácnosti používám a věřím, že o ní ještě ode mne uslyšíte.